041 301 112
 
 
 

Usposabljanje

Usposabljanje

Družba Alvidis d.o.o. je specializirano podjetje za požarno varnost ter prodajo profesionalne gasilsko-reševalne opreme. Kljub temu pa s partnerskimi podjetji ponujamo tudi storitve iz varnosti in zdravja pri delu.

Družba Alvidis d.o.o. je iz strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pooblaščena za izvajanje strokovnih nalog iz področja požarne varnosti kot tudi za izvajanje zakonskih usposabljanj v skladu s Pravilnikom o usposabljanjih in pooblastilih za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, ki zajemajo:

 • usposabljanje zaposlenih za varstvo pred požarom;
 • usposabljanje in preizkus usposobljenosti za gašenje usposobljenih oseb;
 • usposabljanje oseb, odgovornih za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije;
 • usposabljanje varnostnikov in operaterjev varnostno nadzornih centrov (VNC), ki izvajajo požarno varovanje;
 • druga usposabljanja, če je tako določeno s posebnimi predpisi.

1. Usposabljanje zaposlenih v skladu z zakonodajo

Usposabljanje zaposlenih iz varstva pred požarom je predpisano z Zakonom o varstvu pred požarom, Zakonom o varnosti in zdravju pri delu in Pravilnikom o usposabljanju in pooblastilih za izvajanje ukrepov varstva pred požarom. Usposabljanje zaposlenih iz varstva pred požarom pri delodajalcu je predpisano za vsakega, ki je pri delodajalcu zaposlen redno, začasno ali občasno.

Usposabljanje zaposlenih iz požarne varnosti mora biti izvedeno ob:

 • nastopu dela;
 • premestitvi na drugo delovno mesto;
 • začetku opravljanja drugega dela;
 • spremembi ali uvajanju nove delovne opreme;
 • spremembi in uvajanju nove tehnologij.

Usposabljanje zaposlenih za varstvo pred požarom izvajamo za vse oblike pravnih subjektov oziroma zavezancev (samostojni podjetniki, družbe z omejeno odgovornostjo, zavode, delniške družbe,...). Praktični del usposabljanja zaposlenih za varstvo pred požarom za večja podjetja in skupine izvajamo s simulatorjem gašenja saj nam laserski simulator omogoča kar nekaj prednosti in sicer:

 • ni dodatnega stroška zavezanca za polnjenje gasilnih aparatov, ki so se uporabljali na usposabljanju;
 • praktično usposabljanje se lahko izvede v zaprtih prostorih in ne glede na vremenske pogoje;
 • ni dodatne škode, ki jih povzroča prikaz gašenja pravega ognja (uničene travne površine, gasilni prah na objektih, predmetih in vozilih v bližini delovne točke,...);
 • enostavna in učinkovita uporaba.

2. Usposabljanje odgovornih oseb za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije

Pravilnik o požarnem redu delodajalcem narekuje, da v kolikor pri njem opravlja delo do 300 zaposlenih na izmeno oziroma v kolikor mora delodajalec izdelati poleg požarnega reda tudi načrt evakuacije in požarni načrt, mora izmed zaposlenih določiti na vsako izmeno osebo odgovorno za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije.

Pravilnik o usposabljanjih in pooblastilih za izvajanje ukrepov varstva pred požarom natančno narekuje program, ki ga morajo pripraviti pooblaščeni izvajalci ukrepov varstva pred požarom, in katerega mora potrditi oziroma sprejeti odgovorna oseba delodajalca.

Usposabljanje odgovornih oseb za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije se izvaja na podlagi posebno prilagojenega programa, katerega potrdi odgovorna oseba podjetja. Usposabljanje odgovornih oseb za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije se izvaja v manjših skupinah, saj je na takšen način možna boljša interakcija in komunikacija z udeleženci.
Pri izvedbi usposabljanja odgovornih oseb za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije si pomagamo z uporabo različnih orodij in pripomočkov, med katere sodi tudi uporaba laserskega simulatorja za gašenje z gasilniki.
Kontaktirajte nas in za Vas bomo z veseljem pripravili celovito ponudbo za vaše podjetje.

3. Usposabljanja glede na specifične želje in potrebe naročnika

Skupaj z našimi partnerji organiziramo raznovrstna dodatna usposabljanja za naročnike iz različnih vsebin kot so:

 • osnovna in napredna usposabljanja iz požarne varnosti;
 • osnovna in napredna usposabljanja in prve pomoči.

Tovrstna usposabljanja so primerna tako za fizične osebe kot tudi podjetja, lokalne skupnosti, gasilska društva.

Glede na naročnikove potrebe, želje in pričakovanja sestavimo program katerega skupaj z naročnikom pregledamo in potrdimo. Po potrditvi programa se pripravi načrt izvedbe in časovnica.

Potrebujete organizacijo individualnega usposabljanja ali šolanja vaših zaposlenih?

Pokličite nas na telefonsko številko 041 301 112 ali pošljite e-mail na naslov info@alvidis.si in z velikim veseljem vam svetujemo in pripravimo ponudbo, ki bo zadostila vašim potrebam, pričakovanjem in željam.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.