041 301 112
 
 
 

Gasilni aparat

Gasilni aparati so namenjeni gašenju začetnih požarov in so obvezni s Pravilnikom o izbiri in namestitvi gasilnih aparatov za namestitev v poslovnih prostorih, skladiščih, delavnicah ter večstanovanjskih objektih. S Pravilnikom o delih in opremi vozil, da so obvezni za vsa tovorna vozila ter vozila namenjena prevozu potnikov.

Pravilna izbira gasilnega aparata glede na gasilno sredstvo oz. tip požara, ki ga želimo pogasiti je ključna za učinkovitost gašenja ter zmanjševanje posledic požara. Večja kot je številka pred črko (kot npr. 55A 233BC) bolj učinkovito je gasilno sredstvo gasilnega aparata. V praksi to pomeni, da ima lahko 6 kg gasilni aparat na prah ABC enako ali boljšo gasilno učinkovitost kot konkurenčni gasilni aparat na prah 9 kg. Za zavezanca izbira učinkovitejšega gasilnega aparata pomeni manjši strošek pri nakupu (manjše potrebno številko gasilnih aparatov) ter posledično v času življenjske dobe tudi manjši strošek vzdrževanja.

Za lažja tovorna vozila ter manjša vozila za prevoz potnikov kategorije M1 in N1 mora imeti gasilni aparat minimalno gasilno učinkovitost 8A 55B, za težja tovorna vozila in avtobuse oziroma ostale kategorije pa mora biti minimalna gasilna učinkovitost gasilnega aparata 21A 113B. Kriterije za lažja tovorna vozila kategorije M1 in N1 zadovoljuje že gasilni aparat PASTOR P2, kriterijem za težja pa gasilni aparat PASTOR P3. Za direktno povezavo za nakup potrebnih gasilnih aparatov kliknite na ime gasilnika (podčrtano).

Gasilne aparate ločimo glede na tipe požara ki jih gasimo in sicer:

 • TIP A Požari gorljivih trdih snovi
 • TIP B Požari vnetljivih tekočin
 • TIP C Požari vnetljivih plinov
 • TIP D Požari lahkih kovin
 • TIP F Požari jedilnih olj in maščob
 
 • Gasilni aparati na prah

  Prah kot gasilno sredstvo je najbolj razširjeno gasilno sredstvo v gasilnikih namenjenih gašenju začetnih in manjših požarov. Gasilni aparati so polnjeni s prahom ABC.

  Prednost gasilnih aparatov na prah je predvsem v cenovni ugodnosti, dejstvo za prah ni občutljiv na temperaturo (ne zmrzuje) ter uporabnosti za največ tipov požarov. Kot takšni so najbolj primerni za uporabo na prostem ali v vozilih.

  Slabost gasilnih aparatov na prah je predvsem v škodi, ki jo povzroči tudi tam kjer do požara ni prišlo ter zmanjševanju vidljivosti kar onemogoča varno in hitro evakuacijo ljudi iz objektov. Pri ljudeh s težavami na dihalih lahko povzroča tudi resne zdravstvene težave.

  Več »
   
 • Gasilni aparati na CO2

  Gasilni aparati na ogljikov dioksid (CO2) ima močan hladilni učinek, kemijska nevtralnost (inertnost) pa zagotavlja tudi dušilni učinek (zniža % kisika pod mejo gorljivosti). Za gašenje na prostem ni najbolj uporaben, ker se hitro razkadi. Kot takšni so predvideni predvsem za uporabo gašenja naprav pod napetostjo (serverske sobe, računalniški centri, centrale, TV in foto studio,...).

  Prednost gasilnega aparata je v zmožnosti gašenja naprav pod napetostjo brez nevarnosti ter, da ne povzroča nobene dodatne škode zaradi gašenja.

  Slabost tega tipa gasilnega aparata je cena ter neučinkovitost za uporabo na prostem. Iz vidika vzdrževanja predstavlja visok strošek tudi tlačni preizkus jeklenke, ki ga je potrebno izvesti na 10 let.

  Več »
   
 • Gasilni aparati na peno

  Gasilni aparati s penilom so polnjeni s penilnim sredstvom in vodo. Gasilni aparati s penilom delujejo na principu ohlajanja in »zadušitve« saj pena prekrije gorečo snov s čimer prepreči dostop kisika ter nadaljnje gorenje. Kot takšni so idealni za gašenje vnetljivih tekočin ter trdih snovi. Gasilni aparati s penilom BIOVERSAL® so certificirani tudi za gašenje kuhinjskih olj in maščob.

  Prednost gasilnega aparata s penilom je, da preprečuje ponovni vžig, ne povzroča dodatne škode ob gašenju, čiščenje po gašenju pa je bistveno lažje in hitrejše kot v primeru uporabe gasilnega aparata na prah.

  Slabost tega tipa gasilnega aparata je električna prevodnost ter nevarnost zamrznitve. Kot takšen ni primeren za uporabo v vozilih in na prostem.

  Več »
   
 • Posebni gasilni aparati

  V rubriko posebnih gasilnih aparatov lahko umestimo gasilnike, ki so glede na svoje gasilno sredstvo kot uporabo specifični.

  V to skupino sodijo gasilni aparati, ki kot gasilno sredstvo uporabljajo aerosole, pline, prašek za kovine, ki so lahko glede na aktiviranje samodejni.

  Dobavljivost teh vrst gasilnih aparatov je potrebno preveriti s povpraševanjem.

  Več »
   
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.