041 301 112
 
 
 

Požarno tesnenje

Požarno tesnenje

Požarno tesnenje med požarnimi sektorji je eden izmed ukrepov pasivne požarne zaščite. Razvoj požara v prostoru oziroma objektu je odvisen od vseh izvedenih ukrepov (pasivne in aktivne) požarne zaščite.

Pravilnik o požarni varnosti v stavbah v svojih določilih natančno opredeljuje zahteve, ki se morajo upoštevati pri širjenju požara na sosednje objekte ter širjenju požara po stavbah. Za omejitev hitrega širjenja požara po stavbi se morajo uporabiti takšni gradbeni materiali, ki se težko vžgejo, v primeru vžiga oddajajo nizke količine toplote in dima ter omejujejo hitro širjenje požara po prostoru.

1. Izvedba požarnega tesnenja med požarnimi sektorji

Požarno tesnenje med požarnimi sektorji je pomemben, če ne ključni element, ko govorimo o zanesljivi in kvalitetni zaščiti pred širjenjem požara po objektu. Požarno tesnenje se izvaja na vseh prehodih oz. odprtinah med požarnimi sektorji in požarnimi celicami, tako vertikalno kot horizontalno. Nepravilno izvedeno požarno tesnenje med požarnimi sektorji ima v primeru požara katastrofalne posledice, saj je širjenje požara po objektu nepredvidljivo in nekontrolirano. Po drugi strani pa ima kvalitetna izdelava požarnega tesnenja ključno vlogo pri omejevanju širjenja požara po objektu ter škodi, ki jo povzroča.

Ker se tega kot strokoven, zanesljiv in kvaliteten izvajalec del zavedamo, za požarno tesnenje uporabljamo le klasificirane, testirane in zanesljivo varne proizvode priznanih proizvajalcev kot so Hilti, Promat, BST in drugih v odvisnosti od situacije, ki jo požarno tesnimo.

Požarno tesnenje med požarnimi sektorji se izvaja predvsem kot:

  • požarno tesnenje dilatacijskih fug;
  • požarno tesnenje prebojev cevi in električnih instalacij;
  • požarna zaščita električnih instalacij.

Za požarno tesnenje dilatacijskih fug, prebojev kablov in cevi ter požarnih in dimnih loput smo iz strani Slovenskega združenja za požarno varnost (SZPV) prejeli licenco za izvedbo del. Ravno tako smo pooblaščeni izvajalec del iz strani proizvajalcev materialov, ki jih vgrajujemo.

2. Izvedba požarnega tesnenja požarnih loput

Požarne lopute so element aktivne požarne zaščitne objekta. Požarne lopute se vgradijo na mesta, kjer prezračevalni kanal prehaja skozi požarni sektor, z nalogo preprečitve širjenja požara po prezračevalnih kanalih. Tehnična smernica Požarna varnost v stavbah narekuje, da mora imeti požarna loputa najmanj takšno požarno odpornost, ki se zahteva za ostale gradbene elemente požarnega sektorja.

Vgradnja in tesnjenje prehoda požarnih loput skozi meje požarnega sektorja morajo biti izvedene v skladu s preizkušanji in dokumentacijo proizvajalca požarne lopute. Oziroma povedano enostavneje v skladu z navodili proizvajalca. Ravno tako skozi tesnilni material požarne lopute ni dovoljeno peljati drugih inštalacij.

Izkušnje kažejo, da je največ težav povezanih z vgradnjo požarnih loput v nestrokovnosti tistih, ki so požarne lopute vgradili, saj niso bila upoštevana navodila proizvajalca za vgradnjo. V kolikor bi bila požarna loputa vgrajena v skladu z navodili proizvajalca, dodatno »tesnjenje požarnih loput« nebi bilo potrebno. Razlog temu je iskati v največkrat neustreznih strojnih popisih potrebnih del, kjer projektanti izvedbo požarnega tesnjenja ločijo s posebno postavko, ter nadzoru nad izvedenimi deli. Rezultat tega so največkrat težave s pridobitvijo potrdila o brezhibnem delovanju vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite. S to težavo se največkrat srečajo lastniki in uporabniki objekta.

Potrebujete izvedbo požarnega tesnjenja požarnih loput med požarnim sektorjem?

Pokličite nas na telefonsko številko 041 301 112 ali pošljite e-mail na naslov info@alvidis.si in z velikim veseljem vam svetujemo in pripravimo ponudbo ustrezne in za vas najugodnejše rešitve potrebne izvedbe del.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.